Mustsõstra maius – parim toidumeene Pärnumaa Maitsed toidukonkurssil 2018
Põllusaaduste töötlemisel kasutatkse tootmisprotsessis sageli vaid üks osa toorainest, enamjaolt visatakse niiöelda tootmisjääk minema, mida nimetatkse ka tootmise kõrvalsaaduseks. Piiratud tooraineressursi ja kallinevate tootmiskulude valguses on meie missioon aidata ettevõtjatel väärindad tooraine lõpuni või leida sellele kasutus teise ettevõtja juures.
Mustsõstramaius ja pakend on valmistatud ringmajanduse põhimõtteid järgides. Maiuse valmistamisel on kasutatud mustsõstra mahla pressimisel järele jäävaid marjakesti ja -seemneid, mis on marja vitamiini- ja toitainerikkaim osa. Seemned ja kestad püreestatakse koos kõrvitsa viljalihaga või õunapüreega ning pressitakse õhukeseks massiks, mida kuivatatakse 40 kraadi juures 12 tundi. Massist kuivanud leht lõigatakse väiksemaks, rullitakse väikeste tükkidena kokku, lõigatakse seibideks ja veeretatakse mustsõstrajahus. Valmib tervislik maius, mis on rikas C-vitamiini poolest ning sisaldab südame- ja veresoonkonnale kasulikke flavonoide. Toode on lisaainete vaba ning selle pakendamiseks on kasutatud kangatootmisjääke ja kangarullide ümbert puuvillast paela.
Maius on loodud koostöös idee autori Merle Einola ja mustsõstramaiuste tootja Kadri Kontkariga Kaatarusaare talust.