Sel sügisel toimus Pärnumaal teist korda toidumeene konkurss, mille raames tunnustati kohalikke toidu- ja joogimeeneid. Esmakordselt leidis konkurss aset 2018. aastal, mil Pärnumaa valiti Eesti toidupiirkonnaks. Seekord oli konkursi korraldajaks Pärnumaa Arenduskeskuse toiduKOBAR. Kaunid tootefotod pildistas kirglik toidublogija Ragne Värk
Tänavuse konkursi eesmärk oli leida piirkonnale iseloomulikke tooteid, mis peegeldavad piirkonna eripära ning sobivad Pärnumaad külastavatel sise- ja välisturistil kingitusena kaasa võtta. Lisaks kohaliku toidupärandi väärtustamisele soodustab selline ettevõtmine ka Pärnumaa maitsete levikut ja inspireerib ettevõtjaid tootearendusega tegelema.
Konkursile olid oodatud Pärnumaal toodetud ja kohalikust toorainest valmistatud tooted.
Võitjad selgusid viies kategoorias
Kokku osales ligi 30 meenet, vaata kõiki konkursile esitatud tooteid GALERIIS. Tooteid hindas kaks žüriid: Maitsete žürii ja Disainižürii. Maitsete hindajateks olid esindajad Rohelise Jõemaa Koostöökogust, Liivi Lahe Kalanduskogust, Tartu Ülikoolist ja erasektorist. Disainižürii koosnes tootedisaini ekspertidest, kes valdkonnas igapäevaselt tegutsevad.
Toidumeened valiti viies kategoorias:
- parim toidumeene turisti reisikotti
- parim joogimeene turisti reisikotti
- ärikingituseks sobiv toode
- uudistoode, mis on spetsiaalselt konkursi raames loodud 2024.aastal
- lapsesõbralik toode
Žürii hindas toodete maitset, pakendi atraktiivsust ja toote lugu, mis toidumeenele lisaväärtust andis – olgu selleks toote saamislugu, pere- või kohalik ajalugu. Tootelugusid esitleti nii visualiseerituna pakendil, QR koodi ligipääsuga ja ka eraldi lehel toote juures. Eelisseisus olid tooted, mille pakend oli valmistatud taaskasutatavast, ümbertöödeldavast või biolagunevast materjalist. Arvesse võeti vastava hindamiskategooria spetsiifikat ja vastamist turismi kontekstis sihtrühma vajadustele. Kõige olulisemaks peeti Pärnumaalt pärit tooraine kasutamist ja maitsekoosluse kooskõla.
Võitjad
Konkursil osalejatel oli võimalus esitada tooteid kõikidesse kategooriatesse, samuti oli lubatud esitada üks ja sama toode erinevatesse kategooriatesse. Viie kategooria võitjad selgusid läinud nädalal ja tunnustused anti üle Pärnu Restoranide Nädala Peakokkade õhtusöögil.
Parim Toidumeene turisti reisikotti
- II koht Kohvilaua mesi, FIE Sirje Mölder
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Parim joogimeene turisti reisikotti
Sweet Naturel siider, Jaanihanso OÜ
Lapsesõbralik toode
- II koht Ebaküdoonia – mee siirup, Laboritugi OÜ
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Ärikingitus
Komplekt „Aeglane hetk“, Aeglane hetk OÜ
Uudistoode
- II koht Astelpaju – ingveri shot, Mahlametsa OÜ
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Disainieriauhind
Veinide komplekt „Pühendusega Pärnumaale“, Mamm&Frukt OÜ
Tootjad vajavad disaini- ja turundustuge
Toidumeenekonkursi üldpilt sarnaneb kuue aasta tagusega – Pärnumaal tegutseb palju väikeettevõtjaid, kes valmistavad suurepäraseid tooteid ja on pühendunud kohaliku toidukultuuri säilitamisele. Sageli jääb ettevõtjatel aga vajaka disainioskustest ja tootjate endi sõnul, ka turundusvõimekusest. Väiketootjad vajavad tuge pakendikujundusel, milline peegeldaks enamal määral Pärnumaa toidukultuuri ja maakonna ajalugu. Teinekord hoitakse kokku ilusate tootefotode ja heas kvaliteedis videomaterjali pealt, mis turunduses mängivad olulist rolli.
Samas on rõõm tõdeda, et väikeettevõtlus on paljudele elustiiliks kujunemas. Sageli puudubki tootmistalul või pereettevõttel ambitsioon kiires tempos kasvada, väiketootjate jaoks on oluline iseendale töökoht luua ja tegeleda alaga, mis neile endile rõõmu pakub.
Auhinnad olid mitmekülgsed
Pärnumaa toidumeenete konkursi auhinnafond on 2500 eurot võidutööde ostmiseks. Auhinnafond jaguneb parimaks valitud toidumeenete vahel (I – III koht) komisjoni otsuse alusel. Parimad tooted saavad õiguse kasutada tiitlit “Pärnumaa parim toidumeene”.
Tunnustatud tooted leiavad oma koha Pärnumaa Maitsed ekspositsioonil Tartu Ülikooli Pärnu kolledži ettevõtluse osakonnas.
Võitjatest filmitakse videoklipid, mida ettevõtjad saavad edaspidi kasutada enda turundamiseks. Kahetunnine turundusmentorlus läheb žürii otsusel osaühingule Laboritugi.
Lisaks toimub tuleval aastal toidumessi külastus Euroopasse, kus kõigi kategooria võitjatele pakutakse osalemisvõimalust.
Pärnumaa Toidumeenekonkurss on kavas muuta traditsiooniks, mis hakkab toimuma üle aasta, seega on järgmist sündmust oodata 2026.aastal. Konkurss on kummardus Pärnumaa väiketootjatele, kes aitavad tagada meie toiduturvalisust ja hoida elus väärtuslikku kohalikku pärandit.