Tunnustatud tooted

Läbi aastate on erinevad Pärnumaa toidutootjad pälvinud mitmeid tunnustusi nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Siit leiab kõik Pärnumaa tooted, mida viimastel aastatel on tunnustatud. 

Umbrohupesto

Umbrohupesto valiti 2021. aasta Pärnumaa parimaks tooteks Pärnu Postimehe veebihääletuses.

Umbrohupesto idee tekkis 2018. aastal Pärnumaa maitsete aasta avaüritusel, kus Evari Tšetšin ja Marek Sild said ülesandeks umbrohust midagi maitsvat valmistada. Nii valmis hooajalistest metsikutest taimedest pesto, mida serveeriti putkepiruka kõrvale. Umbrohupesto säras aasta hiljem 24. veebruaril Eesti Vabariigi 101. aastapäeval presidendi vastuvõtu suupistelaual, seda tänu tollase Umberto restorani peakoka Evari Tšetšini julgusele astuda presidendi kantselei peakoka žürii ette suupistetega, kus staari rolli täitsid umbrohud. Nii sai pesto väga populaarseks.

Pesto sisaldab metsarohelist: nõgest, mesiputke, kikkaputke, põdrakanepit, jänesekapsast ja palju muid taimi, mida hooajaliselt metsast võib leida. Baastaimeks on lehtpetersell, krehvtisust annab pestole juurde küüslauk ja tšilli. Pesto ei sisalda juustu ega pähkleid, kuigi traditsioonilise retsepti kohaselt need pestosse kuuluvad.

Mustsõstra
maius

Mustsõstramaius valiti 2018. aastal Pärnumaa maitsete toidukonkursil parimaks toidumeeneks.

Mustsõstramaius ja pakend on valmistatud ringmajanduse põhimõtteid järgides. Maiuse valmistamisel on kasutatud mahla pressimisel järele jäävaid marjakesti ja -seemneid, mis on marja vitamiini- ja toitainerikkaim osa. Seemned ja kestad pressitakse pärast püreestamist tihedaks massiks ja kuivatatakse 40 kraadi juures 12 tundi. 

Massist kuivanud leht rullitakse väikeste tükkidena kokku, lõigatakse seibideks ja veeretatakse mustsõstrajahus. Valmib tervislik maius, mis on rikas C-vitamiini poolest ning sisaldab südame- ja veresoonkonnale kasulikke flavonoide. Maiuses on lisaks mustsõstrale õuna- või kõrvitsapüreed ja suhkrut. Toode on lisaainete vaba ning selle pakendamiseks on kasutatud kangatootmisjääke ja kangarullide ümbert puuvillast paela.

Maius on loodud koostöös idee autori Merle Einola ja mustsõstramaiuste tootja Kadri Kontkariga Kaatarusaare talust.

Tammetõruküpsised

Tammetõruküpsised valiti 2018. aastal Pärnumaa maitsete toidukonkursil parimaks uudistooteks.

Tammetõruküpsiste sisse on pandud ääretu armastus ja austus loodusandide vastu. Tammetõruküpsised üllatavad oma kakaosarnase šokolaadise maitsega, mis on saadud tõrude korjamise, kuivatamise, puhastamise, röstimise ja jahvatamise järel.
Süües võivad mõtted rännata metsa suurte tammede alla, kus oravad tõrusid korjavad ja neid oma peidikutesse veavad. Seal küpsetavad metsahaldjad talvel oma lastele just neid küpsiseid.

 

Jaanihanso
jääsiider

Jaanihanso OÜ Jääsiider valiti 2018. aastal Pärnumaa maitsete toidukonkursil parimaks alkohoolseks joogimeeneks.

Jääsiidri pudelis on puhas ja mahe Eesti õunamahl nii-öelda neljakordse võimendusega. Jääsiider sünnib, kui värskelt pressitud ja seejärel külmutatud õunamahl sulatatakse ja esmalt sulanud kuldsest siirupist kääritatakse vein. Peale kääritamist laagerdatakse veini pikki kuid ja aastaid vanades tammevaatides. Eksklusiivne jääsiider sobib nautimiseks aperitiivi ja dessertveinina. Jaanihanso jääsiidrit pakutakse kõrgetasemelistes söögikohtades üle maailma, sealhulgas seni juba neljas Michelini tärniga tunnustatud restoranis.

ÕUNASIIRUP
MÜNDIGA

Piesta õunasiirup õrna mündiga on naturaalne kokteilisiirup erinevate jookide valmistamiseks. Mulliveega segades valmib kerge vaevaga kodune limonaad, muude lisanditega õuna-mojito või mõni teine segujook. Samuti võib õunasiirupit kasutada kuuma tee maitsestamiseks või toiduvalmistamisel erinevates kastmetes, näiteks lambaliha juurde.

Õunasiirup mündiga on 2018. aastal Pärnumaa maitsete toidumeene konkursil tunnustatud toode.